Lapsiperheen parisuhde

Parisuhde ja kesäloma lasten kanssa

Perheloma

Näin hoidat parisuhdettasi lapsiperheen lomalla – se ei ole mahdotonta!

Jonna Närhi, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti | 23.6.2022

Monelle vanhemmalle lapsiperheen loma muistuttaa enemmänkin tapahtumajärjestäjän, oppaan, ruokavastaavan ja perässäjuoksijan vakanssia, kuin sitä että itse pääsisi nauttimaan lomasta lasten kanssa. Lasten kanssa lomaillessa on jopa haastavaa muistaa, että olemme toistemme kumppanit muussakin, kuin vanhemmuudessa.

Tässäpä muutama vinkki miten saat myös parisuhdeaikaa lapsiperheen loman aikana.

Kun lomalle lähdetään lasten kanssa, niin siinä mennään lapset edellä. Ilman muuta. Eiväthän lapset jaksa esimerkiksi istua autossa niin pitkiä matkoja, mitä aikuiset ja aktiviteeteissakin lapset on otettava huomioon.

Tästä huolimatta, muistakaa myös itsenne ja se, että myös teidän on saatava nauttia lomasta ja ajasta ilman jatkuvaa suorittamista. Kun suunnittelette lomaa, niin ottakaa huomioon se, että loma on myös aikuisille! Lapset rakastavat sopimusten tekemistä ja tämä kannattaa hyödyntää jo loman suunnitteluvaiheessa. Voitte vaikkapa sopia, että viette lapset päiväksi Lintsille, jos käydään myös aikuisia kiinnostavassa kohteessa.

Huomaatko jo nyt? Tässä suunniteltiin asia niin, että kaikki saavat jotain, myös vanhemmat! Muistakaa olla tasapuolisia perheen kaikkia jäseniä kohtaan – eikä niin, että lomasta kuusi päivää on lapsille ja yksi päivä aikuisille.

Vanhemmillakin on lupa nauttia ja rentoutua

Lapset kyllä ymmärtävät sen, että jos vanhemmat ovat onnellisia, niin hekin ovat onnellisempia. Se miten te säteilette ympäriinsä, se tarttuu niin lapsiin, kuin omaan kumppaniin. Eli muistakaa se, että oma hyvinvointinne ja rentoutumisenne on palvelus koko perheelle!

Vastuu tuo vapautta, mutta vapaus tuo myös vastuuta. Anna lapsille vastuuta vapauksia vastaan.

Esimerkiksi niin, että tänään lasten tehtävä aamupäivän ajan on se, että annatte äidin ja iskän olla rauhassa – lapset saavat keksiä omat aktiviteettinsä, ilman että vanhempien tarvitsee olla kenenkään leikittäjä ja tapahtumavastaava.

Itkevä lapsi

”Ihan kohta kultapieni”… ja näin loma on täyttä pettymystä!

Koska ollaan perillä? Täytyyks täällä olla vielä kauan? Milloin me lähetään? Koska mennään äksönparkkiin?

Monet vanhemmat kuvittelevat jollain tapaa lepyttelevänsä lasta sillä, että kysymyksiin vastataan ”ihan kohta”, ”pian”, ”ei mene enää kauaa”… Et voisi mennä enempää metsään tämän asian kanssa.

Vastaamalla näin teet odotuksesta tuskaa sekä vanhemmille, että lapselle.

Lapsihan ottaa asian kirjaimellisesti – mitenpä muutenkaan? Ole siis rehellinen, niin pääset paljon helpommalla, kun et aiheuta jatkuvaa pettymistä sillä, että pikku hetki onkin jälleen pari tuntia!

Pyri siis arvioimaan aika mieluummin yläkanttiin ja sano se suoraan lapselle. Älä puhu kierrellen ja kaarrellen, kuin pelkäisit lapsen reaktiota! Jämpti aikuinen on paljon turvallisempi, kuin epävarma tyhjän lupailija.

Mieti vaikka itse, jos sinulle luvattaisiin töissä, että saat palkankorotuksen aivan pian. Käykin niin, että saat korotuksen vasta kahden vuoden päästä. Eihän se tunnu kauhean hyvältä edes siinä vaiheessa, kun palkankorotus kilahtaa vihdoin ja viimein tilille. Se tuntuu siltä, että sinua on vedätetty viimeiset kaksi vuotta!

Tee siis tilaa ympärillenne ja unohda turhan optimistiset lupaukset. Anna joustoa mahdollisille muutoksille ja yllätyksille. Ilman turhia lupauksia ei tarvitse katkeroitua.

Tilaa saadessanne myös vanhempien välinen vuorovaikutus saa enemmän happea, kun jatkuva lasten pettymys ei ole vallitseva tila. Kun poistat ylioptimistisuuden aika-arvioissa, niin käännät tilanteen päinvastoin. Mikäli ehdittekin paikalle hyvissä ajoin niin se on mukava bonus.

Aikataulun väljyys mahdollistaa myös sen, että teillä on vapaus spontaanimpaan toimintaan. Esimerkiksi, jos matkan varrelle sattuu kiva kotieläinpuisto tai uimaranta, niin teillä on mahdollisuus ottaa bonuskohteita lomalle, koska aikataulunne antaa paremmin myöten.

Ottakaa vanhempina hetkestä kiinni ja nähkää myös toisenne

Tämä on kaikkein tärkein asia!

Lomalla lapset hääräävät ympärillä ja kuuluvat pakettiin. Antakaa huomiota myös toisillenne. Koskettakaa, pysähtykää katsomaan toisianne silmiin, sanokaa jotain hellää.

Te ette tarvitse toistenne huomioimiseen lupaa lapsilta, eikä sitä edes pidä tehdä lapsilta piilossa! Päinvastoin.

Lasten tulee nähdä hellyyttä vanhempien välillä. Se luo lapsille turvallisuutta ja lapset voivat luottaa teidän rakkauteenne. Se on maa, josta lapsenne kasvavat.

Lapset ovat kuin pesusieniä. Lapset oppivat siitä mitä näkevät ja kuulevat. Teidän parisuhteenne (olitte sitten ydinperhe tai uusperhe) on lapsille malli heidän omiin parisuhteisiinsa, joihin päätyvät aikuisena!

Miten puhutte toisillenne? Huomaatteko toisenne, vai juoksetteko vain lasten perässä stressaantuneena? Näytättekö lapsille suhteenne arvostusta sillä, että myös teidän aikuisten keskinäinen suhde kuuluu pakettiin.

Muutama tärkeä asia, jonka lapset voivat oppia teidän vuorovaikutuksestanne:

1. Opetelkaa kertomaan tarpeistanne
2. Opetelkaa kuuntelemaan niin, että ymmärrätte
3. Muistakaa kosketus!

Pysähtykää hetkeen ja kuunnelkaa mitä kehonne ja mielenne teille kertoo. Sen sijaan, että syyttelette, kertokaa mitä tarvitsette. Tarpeisiin on helpompi vastata, kun ne sanoittaa ääneen. Pyri sanoittamaan tarpeesi kunnioituksella ja rakkaudella toista kohtaan.

Vaikka puhumme samoilla sanoilla, niin voimme silti puhua eri asioista. Kun keskustelette, niin kerro miten sinä ymmärsit asian, että tiedät puhutteko samasta asiasta.

Kosketus on meille tärkeää. Se on hellyyttä ja sillä kerromme toiselle, että hän on olemassa. Kosketuksella on monta merkitystä – sillä voi osoittaa hellyyttä, välittämistä ja intohimoa.

Vai mitä mieltä sinä olet? Voit myös kommentoida alle.

PS!

Parisuhdekurssi

Haluatko oppia parisuhdetaitoja parisuhdeterapeutin askeleilla?

Olemme suunnitelleet erityisesti ruuhkavuosissa eläville helposti omaksuttavan parisuhdekurssin Rohkeasti rakkaudessa. Kurssi on mutkaton aloittaa loman aikana ja se sopii kiireisen lapsiperheen rytmiin. Tämä kurssi taipuu teidän loma-aikatauluihinne, ette ole sidottuina tiettyihin kellonaikoihin tai päivämääriin.

Rohkeasti rakkaudessa on työkalu, joka joustaa ja taipuu lomaillessa lasten kanssa tai sitten siellä arjen keskellä.

Rohkeasti rakkaudessa parisuhdekurssin avulla:

💚 Opit ajattelutavan, jonka avulla saat ihmissuhteesi kukoistamaan
💚 Luo uusi visio parisuhteellesi tunnistamalla omat ja kumppanisi todelliset tarpeet
💚 Saat konkreettiset työkalut siihen, miten muutat konfliktit rakentaviksi keskusteluiksi
💚 Opitte toimimaan tiiminä parisuhteessa ja tukemaan toisianne
💚 Kurssin harjoitusten avulla lisäätte läheisyyttä välillenne
💚 Saat ammattilaisen laatimat käytännön työkalut ja askelmerkit parisuhteenne kehittämiseen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *